Maija Baņķiere (10.05.1938.-03.03.2021.)

Maija Baņķiere (10.05.1938.-03.03.2021.)

Esam saņēmuši skumju ziņu no Rundāles pils muzeja - mūžībā devusies ilggadīgā keramikas un stikla restauratore - vecmeistare Maija Banķiere.


Maija Latvijas Restauratoru biedrības sastāvā ir kopš tās dibināšanas! Ar restaurētiem darbiem un referātiem viņa ir piedalījusies LRB organizētajās republikāniskajās un Baltijas valstu restaurācijas izstādēs, kā arī Rundāles pils muzeja rīkotajās izstādēs un iekārtotajās ekspozīcijās.
1965.gadā absolvējusi Valsts mākslas akadēmijas lietišķi - dekoratīvās mākslas nodaļu. Par restauratori Maija sāka strādāt Rundāles pils muzejā no 1972. gada, kur veica apgaismes ķermeņu, galvenokārt, stikla lustru restaurāciju.
1973. gadā stažējusies toreizējā Vissavienības zinātniskās restaurācijas centrā keramikas un stikla restaurācijas jomā Maskavā (Krievija), bet 1988. gadā - antīkās keramikas un stikla restaurācijā Krasnodaras novadā Tamaņā.
Ilgus gadus Maija Baņķiere bijusi Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes
Restaurācijas kvalifikācijas novērtēšanas ekspertu padomes locekle.
Maijas Baņķieres zināšanas ir noderējušas, ne tikai restaurējot Rundāles pils lustras, bet arī atgriežot agrāko spožumu Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā, Melngalvju namā un citur.

Lai gaiša piemiņa dzīves gaitas atceroties!

Latvijas Restauratoru biedrība ar VKKF atbalstu projekta “Restaurācijas profesijas dzīvā vēsture” ietvaros izveidojusi restauratoru video stāstus. Vienā no video stāstiem (2018. gadā) savā pieredzē un neaizmirstamos notikumos dalās Rundāles pils muzeja stikla un keramikas restauratore Maija Baņķiere.
https://www.restauratorubiedriba.lv/intervija-ar-maiju-bankieri