Sarmīte Gaismiņa (08.04.1943.-22.04.2020.)

Sarmīte Gaismiņa

Savas zemes gaitas beigusi arheoloģiskā materiāla un metāla restauratore – vecmeistare, daudzu restauratoru skolotāja, gudra padomdevēja un laipna, atsaucīga kolēģe Sarmīte Gaismiņa.

Sarmīte Gaismiņa (08.04.1943.-22.04.2020.) - Latvijas Restauratoru biedrības biedre, kopš biedrības dibināšanas - 1989. gada. Sarmīte bija viena no biedrības veidotājām un no paša pirmsākuma aktīvi piedalījusies biedrības darbā, ilgus gadus bijusi LRB valdes sastāvā. Sarmīte Gaismiņa regulāri piedalījās LRB restaurācijas izstādēs gan ar restaurētiem darbiem, gan izstāžu organizācijas darbā.

Sarmīte Gaismiņa ņēmusi aktīvu līdzdalību restauratoru un muzeju darbinieku izglītošanas darbā, vadot bakalaura un maģistra darbus RTU, Rīgas celtniecības koledžā, lasot lekcijas par restaurācijas pamatprincipiem, metāla saudzējošo saglabāšanu muzeju speciālistiem.  Sērijā "Muzeoloģijas bibliotēka" ir izdotas "Muzejisko priekšmetu saglabāšana: rokasgrāmata" kā līdzautorei, kā arī Sarmītes Gaismiņas grāmata "Metāli un to restaurācija".

Sarmīte Gaismiņa ir cilvēks, ar kuru iznākusi saskare ikkatram restauratoram, jo viņa bija Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Restaurācijas kvalifikācijas novērtēšanas ekspertu padome locekle, jo viņa neatteica padomu gan restaurācijas jomā, gan muzeja objektu saglabātības, gan restaurācijas darbnīcu izveidē. Sarmītes Gaismiņas vadībā tika izveidots Latvijas Nacionālā vēstures muzeja restaurācijas centrs, bet, sākoties Pulka ielas muzeju krātuvju projektam, visa enerģija tika atdota jauno restaurācijas darbnīcu veidošanai.

Viņa piedalījusies daudzu Latvija kultūrvēsturisko objektu restaurācijā, starp tiem ir Brīvības piemineklis, Jelgavas pils 17.gadsimta portāla čuguna daļas, Naukšēnu muižas lauvas, Rēzeknes piemineklis „Vienoti Latvijai”.
2001. gadā Sarmīte Gaismiņa ir apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa Zelta Goda zīmi.

Restauratoru sabiedrībai pietrūks viņas zināšanu, stingrās nostājas un profesionālā atbalsta visās lietās, kas saistītas ar mūsu skaisto nozari.

Paklausāmies Sarmīti 2017. gadā LRB projekta "Restaurācijas profesijas dzīvā vēsture" ietvaros veidotajā intervijā.